Integrated Science Questions and Answer For BECE 2021 Candidates

If you are looking for Bece 2020 science questions and answers download, BECE 2021 questions and answers, BECE integrated science past questions, BECE 2019 integrated science past questions, and answers pdf, BECE integrated science past questions 2021, 2016, 2017 2018, 2019, 2020. Then below are sample past questions for you to try your hands on. Please go through them as you study for the 2021 BECE final exams.

 

Q1. Which of the following types of teeth is used by mammals to tear food material?

A. Canines
B. Incisors
C. Molars
D. Premolars

Answer: A. Canines

Answer: C. solar eclipse

Q2. The element with the chemical symbol S is

A. silicon
B. silver
C. sodium
D. sulphur

Answer: D. sulphur

Q3. The term leaching in soils refers to

A. accumulation of organic matter
B. decomposition of plant material.
C. fixation of nitrogen
D. removal of soil nutrients by water.

Answer: D. removal of soil nutrients by water.

Q4. Which of the following statements about a plant cell is correct? It

A. does not have a nucleus
B. contains large vacuoles
C. is surrounded by the cell membrane only
D. does not have a definite shape

Answer: B. contains large vacuoles

Q5. The eclipse formed when the moon comes between the sun and the earth is known as
A. annular eclipse
B. lunar eclipse
C. solar eclipse
D. total eclipse

Q6. An example of a derived quantity is

A. length
B. mass
C. temperature
D. volume

Answer: A. bunnies

Q7. Solid non-metals normally break into pieces when hammered because they are

A. brittle
B. ductile
C. lustrous
D. malleable

Answer: A. bunnies

Q8. Young rabbits are called

A. bunnies
B. cubs
C. fingerlings
D. kids

Answer: A. bunnies

Q9. Producers in an ecosystem are plants that

A. attract insects
B. feed on other plants
C. feed on dead materials
D. manufacture their own food.

Answer: D. manufacture their own food.

Q10. The form of energy produced from the nucleus of an atom is termed

A. chemical energy
B. mechanical energy
C. nuclear energy
D. thermal energy

Answer: C. nuclear energy

Q11. Which of the following elements is a semi-metal?

A. Carbon
B. Nitrogen
C. Silicon
D. Sodium

Answer: C. Silicon

Q12. A system of farming that leads to continuous destruction of virgin forest is

A. mixed farming
B. mixed cropping
C. pastoral farming
D. shifting farming

Answers: D. shifting farming

Q13. The by-products of respiration are

A. carbon dioxide and heat
B. carbon dioxide and water
C. oxygen and heat
D. oxygen and water.

Answer: B. carbon dioxide and water

Q14. Which of the following statements about a force are correct? It

I is measured in newtons
II is measured in newton-metre
III can start a motion
IV can change the direction of a moving body.

A. I and II only
B. I and III only
C. I, III and IV only
D. I, II, III and IV

Answer: C. I, III and IV only

Q15. Which of the following substances is a solid-gas mixture?

A. Lather
B. Bronze
C. Steel
D. Smoke

Answer: D. Smoke

Q16. Weeds on a school farm could be controlled by

A. handpicking
B. mowing
C. ploughing
D. tilling

Answer: A. handpicking

Q17. An example of a non-living tissue used in osmosis experiment is

A. cellophane
B. filter paper
C. potato
D. polythene

Answer: A. cellophane

Q18. Kerosene is poured on the surface of a pond in order to

A. make it unsafe for human consumption
B. make it safe for animal consumption
C. increase the surface tension
D. break the surface tension

Answer: D. break the surface tension

Q19. Which of the following processes is used to separate insoluble solids from liquids?

A. Crystallization
B. Evaporation
C. Filtration
D. Sublimation

Answer: C. Filtration

Q20. The process of removing unproductive poultry birds from a flock is referred to as

A. candling
B. culling
C. dehorning
D. drenching

Answer: B. culling

Q21. Which of the following pairs of diseases can be spread easily when food is exposed to houseflies?

A. Dysentery and malaria
B. Malaria and tuberculosis
C. Dysentery and cholera
D. Cholera and tuberculosis

Answer: C. Dysentery and cholera

Q22. The pressure in fluids

A. acts differently in all directions
B. acts upwards at any point
C. decreases with depth
D. increases with depth

Answer: D. increases with depth

Q23. Which of the following processes involve a change in the state of matter from liquid to solid?

A. Heating
B. Freezing
C. Cooling
D. Cooling

Answer: B. Freezing

Q24. Which of the following food items contains the highest amount of dietary fibre?

A. Beans
B. Bread
C. Cabbage
D. Egg

Answer: A. Beans

Q25. An example of a disease vector is

A. earthworm
B. liver fluke
C. tapeworm
D. tick

Answer: D. tick

Q26. Which of the following devices is made of semiconductors?

A. Capacitor
B. Inductor
C. Resistor
D. Transistor

Answer: D. Transistor

Q27. Which of the following statements about the properties of water are correct? It

I. is colourless and tasteless
II. is neutral to litmus paper
III. turns red litmus paper blue
IV. is a universal solvent

A. I and II only
B. I and III only
C. I, II and IV only
D. I, III and IV only

Answer: C. I, II and IV only

Q28. The study of the soil profile of an area helps the farmer to

A. control weed growth
B. determine the soil temperature
C. determine the types of crop to grow.
D. know the pesticides to use.

Answer: C. determine the types of crop to grow.

Q29. When a green leaf is placed in a test tube containing ethanol and heated over a water bath the leaf

A. becomes soft
B. changes colour to brown
C. changes colour to blue-black
D. is decolourized.

SHOW ANSWER

Answer: D. is decolourized.

Q30. Which of the following sources of energy is/are renewable?

I. Solar
II. Crude oil
III. Wind

A. I only
B. I and II only
C. I and III only
D. I, II and III

Answer: C. I and III only

Q31. Which of the following substances is a compound?

A. Hydrogen
B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Water

Answer: D. Water

Q32. A disease-causing organism that is most difficult to control in crop production is

A. bacterium
B. fungus
C. nematode
D. virus

Answer: A. bacterium

Q33. Which of the following organisms is/ are multicellular?

I. Amoeba
II. Paramecium
III. Onion

A. I only
B. III only
C. I and III only
D. II and III only

Answer: B. electric current

Q34. In electronic circuits, LEDs are used to indicate the absence or presence of

A. emitter and collector
B. electric current
C. p-n junction
D. voltage source.

Answer: B. electric current

Q35. Steel is an alloy of iron and

A. aluminium
B. carbon
C. silicon
D. gold

Answer: B. carbon

Q36. Soil aeration could be improved through

A. mulching
B. irrigation
C. soil drainage
D. fertilizer application

Answer: D. fertilizer application

Q37. Which of the following pairs of structures are part of the respiratory system of humans?

A. Fallopian tube and alveoli
B. Pharynx and oesophagus
C. Trachea and alveoli
D. Trachea and duodenum

Answer: C. Trachea and alveoli

Q38. Which of the following effects is not a result of illegal connection of electricity? It can

A. lead to fire outbreak
B. lead to frequent power cut-off
C. increase the flow of current in the supply chain.
D. cause damage to electrical appliance

Answer: C. increases the flow of current in the supply chain.

Q39. Which of the following statements about the scientific method is/are correct? It provides

I. logical procedure for arriving at knowledge.
II. knowledge that can be verified
III. knowledge that can never be changed

A. I only
B. I and II only
C. I and III only
D. II and III only

Answer: B. I and II only

Q40. An entrepreneur’s decision as to what to produce is a/ an

A. co-ordinating function
B. organizing function
C. planning function
D. supervising function.

Answer: C. planning function

 

Related Posts:

Leave a Comment